skip to Main Content

Sommartipset: superenkla frukostbröd

Sommartipset: Superenkla Frukostbröd

Det är fredag och dags för tips nummer 4 för en enklare och roligare sommar; superenkla frukostbröd!
Alla älskar ju nybakt bröd till frukost, men det kan kännas lite småjobbigt att ställa sig och baka tidigt på morgonen, särskilt om en någonstans där köket inte är fullt utrustat.

Men här kommer ett himla bra sommarknep – baka medan du sover! Med kalljästa över-natten-bröd går det snabbt och enkelt att njuta av nybakat bröd till frukost.

Ingredienser

  • Ett halvt paket jäst
  • 1 liter vatten
  • ca 1-1,2 kg vetemjöl special
  • Om du vill: Linfrön, solroskärnor, eller hackade valnötter, mängd efter eget tycke
  • 2-4 tsk salt (efter smak)

Vill du ha ett något grövre bröd så kan du blanda vetemjöl och tex grahamsmjöl, ca 70/30.

På kvällen

Rör ut jästen med saltet i en stor bunke. Rör tills jästen smälter.

Blanda i kallt vatten och rör om.

Rör ner större delen av mjölet/mjölblandningen och ev nötter/frön. Degen ska vara lite lösare än i vanliga fall; som en lite kladdig brödsmet.

Strö lite mjöl överst och täck sedan över med en bakduk eller plastfolie. Ställ in bunken i kylen.

kalljäst-deg

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader.

Ta fram två bakplåtar med bakplåtspapper, mjöla eller olja lite beroende på bakplåtspapper.

Klicka ut smeten/degen i lagom stora klickar och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
bröd-på-plåt

Voila! Nu kan du servera alldeles rykande färskt frukostbröd!
kalljästa-frukostfrallor

Back To Top